Páginas

viernes, 26 de octubre de 2012

Creative Commons

Creative Commons? Què? Doncs sí, avui parlaré sobre les CC.

La majoria de persones utilitza informació, imatges i cançons d'internet, però, realment ho poden fer?
La veritat es que no. Tot el material que hi ha a internet té un autor i uns drets.
Doncs aquesta eina, Creative Commons permeten utilitzar tot aquest material, sempre i quan tinguin una llicència CC. Aquestes llicències consisteixen en que l'autor autoritza a qualsevol a poder utilitzar el seu material, sempre i quan no hi hagin finalitats comercials i aparegui la seva participació. És a dir, si jo necessito una imatge sobre un gos, hauré de tenir en compte que aquesta tingui una llicència CC i a l'hora d'adjuntar-la hauré de posar l'autor d'aquesta.


La composició del text

Hola, l'altre dia a classe de COED vàrem estar comentat com ha d'estar elaborat un text. Aquest procés s'inicia amb la planificació, seguidament es realitzen els primers intents, en forma d'esborrany i finalment es fa una revisió a fons de la coherència que té aquest.


A continuació us explicaré detalladament en què consisteix cada fase:



1. La planificació: tracta de reflexionar i establir els objectius que es volen aconseguir. S'ha de tenir molt clar a qui volem escriure, segons a qui escribim el nostre llenguatge serà diferent, tenint en compte el tractament, el gènere i el dialecte. També s'ha de tenir en compte el tema, els objectius i com es vol direccionar l'escrit.

En la planificació també ens trobem en que l'escriptor ha de recollir la informació que vol tractar documentant-se, prenen apunts,.. Un cop ja es tingui tot s'ha de seleccionar i ordenar aquesta documentació.


2. La redacció: consisteix en tranformar les idees en llenguatge escrit. S'ha de tenir en compte les finalitats i el text ha de tenir una estructura determinada, normalment el trobem dividit en paràgrafs, units amb connectors. És essencial utilitzar les puntuacions, així es transmetrà el significat del text correctament. L'estil d'aquest ha de ser adequat, clar, precís, concís i variat.



3. La revisió: finalment el text s'ha d'avaluar i comprovar que compleix les nostres expectatives. Tot això revisant els continguts, la gramatica i la convenció.

miércoles, 24 de octubre de 2012

Medio y comunicación

Avui a classe hem estat parlant sobre el primer capítol del llibre Medio i comunicación, i m'ha resultat molt interessant.





El llibre ens parla sobre l'ús de la tecnologia a les escoles.
A grans trets, les conclusions que hem obtingut són les següents:

- S'ha d'estar disposat al canvi i adaptar-se, no s'ha de tenir mai por a canviar i a millorar.

- Amb les noves tecnologies canviem la nostra manera de veure el món (concepcions) i això provoca un canvi a un mateix.

- Amb el llenguatge audiovisual, a diferència de l'escrit, el que primer ens arriba són les emocions, sentiments,..

- Expressar-se vol dir transmetre emocions.

- Curiosament a l'escola se seguiex "ensenyant" primer la part més lògica dels aprenentatges i posteriorment amb el reconeixement, l'intuició, creativitat,..

Per tant segons els aprenentatges i objectius, s'ha de tenir en compte, que a l'hora d'expressar-se hem de transemetre emocions i interessos els infants, i tot això o podem lograr mitjançant la tecnologia, amb vídeos que no alliçonin, mitjançan Power points creatius,..

viernes, 19 de octubre de 2012

La descripció

Hola una altra vegada!

Avui a classe de petit grup de COED, hem estat comentant que és la descripció, quines tècniques podem utilitzar, el seu ús, quan és més adequat una o una altra,..

Doncs bé, hem estat llegint, descripcions en prosa i poesia, en assaig i cançó, en conte i en vídeo. El més important en una descripció, és transmetre al oient o lector com és el que es descriu. Però no tan sols serveix per a descriure persones, tambés es poden descriure paissatges, sentiments, accions,..

Una entrevista, és pot direccionar cap a una descripció, mitjançant l'ús de les preguntes es pot descriure a una persona, o per exemple en un vídeo es pot explicar una situació o una cançó pot transmetre la ideea que té l'autor de com és un sentiment.

Seguidament, hem estat comentant, que en una descripció d'un paissatge o persona, és important que estigui acompanyada d'una fotografia amb un peu de foto, ja que segurament tan sols veien la imatge, ja ens transmetetrà un seguit d'emocions i idees de com és quelcom.

En definitiva, la descripció no és tan sols reflectir com és quelcom físicament, si no que abarca una gran varietat de possibilitats.

Sabem utilitzar correctament el power point?

Sabem per a que serveix un bloc, però molts cops no sabem fer un ús adequat d'aquest. Sabem realment si els Powers han de tenir molt de text o poc? I imatges? Els Power Points, s'han de posar moltes o poques imatges?

Doncs, la veritat es que tot això dependrà del objectius i finalitats, en que es vulgui arribar. Per exemple, en una exposició on volem que la gent estigui atenta i ens escolti el que es diem, no posarem massa text, ja que si no es probable que la gent llegeixi i seguidament, un cop acabin, no escoltin el orador. Tot això és molt important, però també s'ha tenir en comptes que els Powers han de tenir una forma formal i creativa a la vegada.

I un cop creat el power, com exposarem? Molt fàcil, és primordial tenir en compte l'estat dels oients, ja que són els quals vols transmetre informació, s'ha de tenir raons clares, es pot interactuar amb el públic (si s'escau), ens podem situar darrere el públic, modular el to de veu, perquè es fagi més interessant i la gent presti més atenció al que s'està dient, i finalment, i el més important s'ha de tenir la sensació que serveix per algo la presentació, que un cop finalitzada, el oients sabran i assoliran els objectius plantejats al principi.

jueves, 11 de octubre de 2012

Què són les wikis?

Hola a tots i a totes altra vegada!

Com podem veure avui us parlaré sobre les wikis, els usos educatius que tenen i les grans diferències que tenen amb els blocs.

Doncs, les wikis són una aplicació informàtica, la qual els usuaris que formen part d'aquesta poden editar informació, borrar-la,..

Les característiques principals de les wikis son:

- No estan organitzades per entrades, és a dir no hi ha referents temporals, d'aquesta manera queda disponible i obert a tots els usuaris.

- El llenguatge que s'utilitza en una wiki és molt col·loquial i entenedor, ja que així tothom pot participar.

- Les informacions que s'adjunten són completament anònimes per al lector, és a dir no hi ha autors, per tant es facilita la col·laboració de tots els usuaris que hi formen part.

- Amb les wikis no es pot treballar a l'hora, a diferència del Google Drive, per poder fer-ho s'han de crear links, d'aquesta menera es pot treballar a la vegada des de diferents ordinadors.





Un cop dit això, ens preguntem, i per que serveixen en l'àmbit educatiu les wikis? Bé, doncs promouen a l'escriptura, com que el contingut és dinàmic facilita els seus usuaris a aportar coneixements continuament, faciliten l'edicició col·laborativa i oberta, promouen la interacció i l'aparició de debats, fomenten l'ús democràtic i per finalitzar generen un contingut cultural col·lectiu durable.

A continuació us adjunto un link sobre quins són els usos educatius de la wikis segons Jordi Adell i el que pensa en Jordi Vivancos de les virtuds pedagògiques que tenen les wikis! 

Adèu!

miércoles, 10 de octubre de 2012

Primeres classes de COED

Hello! Avui parlaré sobre la llengua oral formal, hem estat estudiant a classe, m'ha semblat molt interessant ja que la llengua oral es fonamental per la professió que estic estudiant.

Bé, començarem definint què és la llengua? Aquest és la concreció del llenguatge i és un conjunt de signes i símbols (orals i verbals) propis d'un grup social.

Els trets més caractéristics de la llengua oral són:

1)Trets contextuals que fan referència al seu càracter, que no és universal, és a dir s'apren a parlar. És acústica, efímera i produida en temps real i finalment és en un contect compartit, però amb una comunicació relativament unidireccional.

2)Trets textuals, és a dir es formal i monòloga. Normalment és informativa, planificada i sovint tracta d'un tema especialitzat i finalment es repetitiva.

3)Trets lingüístics, on són molt importants els trets suprasegmentals (de la veu, la corva melòdica,..), també apareixen elements díctics (interjeccions, anoculuts, interrogants,..) i finalment i últim fan una correció normativa i ús de la varietat estàndar.

Què és el Delicious?

Hola!

Molts de vosaltres escoltareu aquesta paraula i direu: què és això del delicious? Doncs bé, avui us ho explicaré.

Moltes vegades volem recuperar pàgines web visitades, ja sigui per a realtizar una webgrafia en un treball o per poder recuperar informació útil. Doncs amb delicious, que és un servei de gestió d'adreces d'interès social a la web, podreu. És a dir serveix per a poder emmagatzemar adreces que ens interessin i classificar-les en aquest sistema.

A més a més ens permet compartir els nostres enllaços amb altres usuaris, i així conèixer qui i quanta gent a desat un determinat enllaç.






Així, podem dir que Delicious és un servei molt fiable i pràctic ja que permetrà mirar tot el que hagis guardat desde qualsevol ordinador o dispositiu, com també, què és una manera molt ràpida de seguir temes d'interès i és perfecte per organitzar la informació.

Google reader


Hola una altra vegada!


Avui, explicaré breument que és i per a què serveix el google reader.

Google Reader és una eina molt senzila, que permet redireccionar totes les novetats de les teves webs i blocs preferits a una mateixa pàgina per no perdre tant de temps connectante a les pàgines que més t'agraden o que vols seguir. Per dir-ho d'una altra manera, és un manera molt simple de mantenir actualitzades, les pàgines més freqüentades per l'usuari.

Però, per poder fer-ho i seguir totes les pàgines actualitzades, aquestes,més visitades han de tenir una canal RSS, (explicat anteriorment, en una entrada més antiga el que és).

En definitiva el google reader, és com una gran biblioteca on apareixen les novetats sobre temes i pàgines webs del teu interès, i que tu descideixis seguir.

lunes, 8 de octubre de 2012

Anàlisis d'un bloc

Hola a tots i totes!

Avui us vull parlar i mostrar un bloc força interessant que he conegut gràcies a l'assignatura de les GTIC. Arrel d'això el professor ens  a formulat un seguit de preguntes, per tal de poder analitzar-lo.

Quins tipus de continguts hi ha publicats i en quin format (vídeo, audio, presentacions,....)
En el bolc apareixen diferents fotografies i vídeos, per tal de que els pares o tutors puguin veure, comentar, opinar,.. sobre les activitats que realitzen els seus fills a l'escola.

Com encaixa amb les diferents classificacions que trobem al llibre: Tipus de bloc, activitat que s’hi desenvolupa, interaccions possibles,...
El bloc està compartit entre professors i pares. Cada professora publica el que realitzen els infants a l'escola. Doncs seguidament sobre el què fan els seus alumnes. Fa una breu explicació de l'adaptació del nens perquè desprès els pares puguin opinar i comentar sobre aquestes fotografies o videos.

Quí els publica?
Els metres de l'escola.

Hi ha alguna estructura en el bloc? Categories, etiquetes, menús,..
El que trobem primer, és una pàgina principal. A la part superior hi ha un menú amb les diferents classes que hi ha a l'esola,  dins de cada una d'aquestes trobem varies categories, unes on classifiquen les diferents activitats que realitzn els infants i ua altre anomenada L'espai cuca, on pares i mestres poden intercanviar informacions, precupacions, comentaris, dubtes,.. Així és més fàcil per als pares, trobar la classe dels seus fills i intercanviar idees entre ells i els mestres.



En aquest bloc, no apareixen etiquets, però a mà dreta hi ha el comentaris més recents, arxius, una llista on apareixen blog i un calendari.
Quina plataforma utilitzen?
La plataforma que utilitzen és el XTEC Blog (forma part del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya). Que tracta d'un espai perquè tant els centres, com els professors d'aquests, puguin crear el seu propi bloc.
Com són les entrades?
Totes les entrades són pàgines estàtiques, organitzades amb un menú principal a la portada. Sempre  van acompanyades d'un suport gràfic, com els videos o les imatges, el llenguatge que s'utilitza és proper. 

Quines competències s’hi treballa?
En aquest bloc, es mostren els aprenentatges que adquireixen els alumnes a l'escola, i d'aquesta manera els pares poden veure i opinar sobre les diferents activitats.
Podriem dir que la principal competència que es preten treballar és la relació família- escola.

Hi ha comentaris?
Sí, hi ha diferents comentaris on els pares parlen i opinen sobre el que es veuen en els vídeos o fotografies. És molts interessant, ja que tan pares com mestres intercanvien les seves prespectives.

A qui va dirigit?
Principalment va dirigit a les famílies que duen els seus fills aquesta escola, però també pot servir perquè futures famílies decideixin matricular al seu fill en aquesta escola.
Hi ha blocroll?
Sí, a la mà dreta del bloc, trobem una llista de blocs que ens poden interessar.

Opinió personal:
Penso que és molt útil tenir un bloc on s'especifiquin les diferents activitats que es realitzen a l'escola. Trobo que és molt interessant, ja que és una manera de transmetre informació molt útil i a més a més és important perquè no es perdin informacions rellevants.

Què són les RSS?


Les RRS (Really Simple Syndication), són un recurs que ens ofereix la xarxa per a poder accedir a grans volums d'informació.
S'utilitzen per a poder rebre informació de les pàgines web preferides de l'usuari, sense la necessitat de visitar-les cada dia, és a dir permet accedir d'una manera molt simple, perquè puguis rebre directament al teu ordinador o pàgines webs, informacions actualitzades i informarmar-te de les novetats que hi ha.

Crec que són útils, ja que estem contínuament rodejats d'informació i és molt  fàcil perdre informació que realment pot ser útil i interessant.

viernes, 5 de octubre de 2012

Treball col·laboratiu online

Hola a tots i totes! Avui us mostraré el treball del que us parlava a l'entrada anterior.
S'ha de dir que és un treball molt simple, ja que ha estat realitzat per a fer una prova.






I seguidament, la presentació: